marți, septembrie 09, 2008

27 august - 1 septembrie Mainz, Frankfurt, Paris

27 august
Zi in care nu am scris nimic in jurnal.
Astazi o lasam pe Suzy sa se odihneasca. Gabi, sora Piratului (si gazda noastra) e libera saptamana asta si s-a oferit sa ne arate imprejurimile. Astazi mergem in Mainz. Dupa o plimbare pe langa Rin, mergem prin centrul istoric si vizitam Domul. Tot aici am mancat pentru prima data pretzel si bratwurst. :D


28 august
Dupa un mic dejun copios, plecam spre Frankfurt, pe autostrada. Ajungem repede. Diferenta dintre Frankfurt si Mainz e clara. Aici, cel putin in centru, troneaza zgarie-norii.
Cel mai bine e sa mergem prima data la magazinul outlet Louis pentru ca apoi sa ne plimbam fara sa ne facem griji ca se inchide. Si mergem. Dupa ce ne uitam prin tot magazinul, Piratul se hotaraste: vrea gentile laterale! Yaaaaaaay! Asta inseamna ca de aici inainte nu mai trebuie sa port eu rucsacul in spate. Mai ia si un spray pentru lat si gata sedinta de shopping. :D



Lasam cumparaturile in masina si plecam spre...nori...zgarie nori. Mai exact, spre Main Tower, cea mai inalta cladire din Frankfurt. La ultimul etaj a fost amplasata, pentru vizitatori, o platforma de unde poate fi admirat tot orasul. Cand platim biletele de intrare se tine cont de faptul ca sunt studenta, chiar daca sunt de pe acolo. :D Dragut.








Dupa asa o ascensiune ni se face foame. Asa ca la coborare ne oprim la o terasa sa mancam cate un bratwurst. Are mustar cu hrean. :| De ce se presupune ca tuturor le place mustarul cu hrean? Dammit...dau mustarul la o parte.


Dupa ce mancam si cate o inghetata ne aruncam ochii prin niste magazine de suveniruri si mergem sa vedem centrul.


Centrul istoric ocupa un spatiu mai restrans, datorita bombardamentelor din Al Doilea Razboi Mondial, cand orasul a fost distrus. Si chiar si asa, cladirile existente au fost reconstruite, exact dupa modelul celor dinainte de razboi.


Alte magazine de suveniruri si plecam spre Main.
Mainul este foarte bine amenajat, pentru cei care vor sa mearga pe apa sau pe uscat, cu iahtul sau in canoe, pe jos sau cu bicicleta. E plin de turisti si de localnici, care au inceput sa iasa de la munca si sa vina aici pentru un pic de relaxare, eventual prin sport. Fluviul este plin de barci, barcute, vaporase...case pe apa.




La plecare trecem pe langa "Creion", un zgarie-nori denumit asa datorita formei sale.


Mai are rost sa insist cu ce curat era orasul? Nu cred. :P
Ajungem acasa si ne apucam de bagaje. Maine plecam spre Paris! O sa luam doar cele doua genti laterale...ar trebui sa ajunga. :D

29 august
Si ajung...pentru ca se pare ca echipamentul de frig (cel mai voluminos), trebuie sa il luam pe noi. E frig si nor.

8:30 Plecam spre Paris 9:30 Popas pe A6 10:45 Popas de senvis aproape de Metz. 13:30 Oprire de senvis dupa Reims. E frig

Se simte ca am iesit din Germania. Pana si autostrada e mai relaxata. Nu sunt peste tot zidurile alea antifonice, poti sa vezi in departare. Pe marginile autostrazii sunt puse niste chestii colorate, probabil pentru a mai inveseli atmosfera. Platite si intretinute din banii pe care ii platesc turistii. Aici am platit cel mai mult pentru autostrada.




Motociclistii ne salutaaaaa!!! :D Sunt mai multi pe aici si cu totii ne saluta, cu piciorul. Foarte tare! Ce inseamna sangele latin, domnule! :P Pana ajungem in Paris se insenineaza.
Cand intram in oras dam drumul GPS-ului. Hotelul nostru e in cartierul Montmartre, undeva in nordul orasului. Ne simtim ca acasa! :D Oamenii par foarte relaxati. Isi vede fiecare de treaba lui. Sunt foarte multi motociclisti si scuteristi si spre multumirea noastra sunt foarte multe parcari pentru cei pe doua roti.

16:00 Ne-am cazat.

Ne-a fost destul de greu sa gasim aici un hotel convenabil ca pret. Si e cel mai amarat in care am stat pana acum...dar suntem in Paris! :D Ne pare bine sa vedem ca oamenii stiu engleza si n-au nici o problema sa o vorbeasca. Hotaram sa profitam de orele de lumina ce ne-au mai ramas si plecam sa ne plimbam pe jos, spre sud. Observam ca pe strada pe care mergem sunt numai magazine de instrumente muzicale, cu precadere chitari.


Intram prin cateva magazine de suveniruri. Apoi ajungem in Piata Victoriei si Banca Frantei. :D


Tot plimbandu-ne, ajungem la Pont Neuf, despre care stiam din cartile de franceza de la 1-4, cu Fifi si Zizou. :)) De pe Pont Neuf am intrat pe insula din Sena, unde se afla catedrala Notre Dame. Stam un pic pe aici, facem poze.


Din loc in loc exista astfel de parcari pentru biciclete...biciclete care se inchiriaza...Iei bicicleta de la tine din fata blocului...si o lasi in alta statie...simplu si eficient. Functioneaza pe baza de cartela...si din cate am inteles, prima ora este gratuita.


Dar se insereaza si se cam lasa frig. Asa ca pornim spre casa, ajutandu-ne de o harta pe care am cumparat-o mai devreme. Pe drumul spre casa trecem pe langa Pompidou. O cladire impresionanta, Centrul National de arta si cultura.


Mai trecem si pe langa niste magazine cu prajituri, salivez nitel si pornim iar spre casa. :)) La un moment dat vad un restaurant...georgian!!! Si aud muzica traditionala devenita familiara mie...ce frumos! :D

30 august

11:00 Plecam sa ne plimbam

Astazi avem ganduri mari. Vrem sa vedem tot ce e de vazut. Astazi harta sta la mine!!! Am facut deja traseul. :D Pornim, deci, nerabdatori, tot pe jos. Mai intai ajungem la Opera. Am observat-o de ieri de pe drum. Ce imi place aici e faptul ca bulevardele sunt luuungi si drepte...si au in capat ceva interesant. :P In fata Operei e mare vanzoleala, mai multi turisti decat parizieni, probabil. Aud si romaneste.



Nu zabovim prea mult pe aici si pornim spre Luvru. Am fi vrut sa intram sa il vizitam. Biletul nu costa mult. Dar asta insemna sa renuntam sa vedem altceva...pentru ca e urias! Nu iti ajunge o zi sa vezi toate operele expuse acolo. Asa ca ne-am multumit cu exteriorul, de asemenea maret, si cu piramidele.










Dar mai avem multe de vazut...asa ca plecam din nou la plimbare. In drum spre turn, trecem mai intai pe langa un mic arc si multe statui.


Inainte sa trecem strada si sa ne aflam langa Obelisc ne odihnim un pic intr-un spatiu amenajat, cu scaune, la umbra copacilor. E foarte cald.
De la Obelisc trecem strada si suntem pe Champs Elysees. (14:08)




Se vede Arcul de Triumf. Trecand pe langa sau prin magazine faimoase sau mai putin faimoase ajungem si la el, facem poze si plecam. :D Ni se face foame. Oprim la un mic local sa ne odihnim si sa mancam.



16:18 Rue Kleber, aproape de Tour Eiffel, am mancat.
17:00 Langa Tour Eiffel.


Odata ajunsi aici incepe zgomotul. Oameni foarte multi (era sambata), inclusiv romani, muzica de toate felurile, se dansa, se vorbea, se fotografia, se cascau ochii prin toate partile. Facem poze cu turnul, dupa care hotaram sa ne mai odihnim un pic. Piratul nu se simte prea bine. Asa ca mergem...pe iarba. :D Erau multi care stateau pe iarba. O iarba foarte frumoasa si curata. SI nimeni nu te amenda.
Desi ne-am odihnit putin, e mai bine sa plecam spre casa, pentru ca durerea lui de cap nu vrea sa dispara. Si urmam valea Senei.

Hotaram sa mergem pe drumul de jos, care trece pe sub poduri, mai departe de masini si agitatia strazilor. Pe zidurile de beton sunt numeroase inele...care poate au servit candva la ancorarea vaselor...

Pe unii stalpi sunt marcate niveluri ridicate ale apei din diferiti ani...


Pe mal sunt tot felul de oameni...unii stau pe unde apuca si citesc, altii au iesit la picnic, multi se plimba ca si noi...iar unul s-a gandit chiar sa innopteze aici langa apa... :)

Absolut toti copacii, cu coaja alba, sunt insemnati...nume, inimioare si alte semne...pare sa fi devenit o traditie...chiar si copacii abia crescuti, subtiri, au pe coaja macar o inimioara, ceva.


Soarele incepe sa apuna. Inca este cald.



1 septembrie
Ne trezim infometati. Dupa cat am mers cu o zi in urma e de inteles. Asa ca nu avem chef sa mergem prea mult, o sa mancam aici aproape. Gen...pe strada cu Moulin Rouge.


Strada doarme. E dimineata...si se pare ca e genul de strada pe care lucrurile interesante se intampla noaptea. :D Pana la urma gasim un restaurant deschis si luam micul dejun. Pentru ca micul dejun nu m-a saturat, am mai luat doua prajituri de la o patiserie...din pacate nu am ales prea bine. :-s O merdenea era mai buna. :))



La 12 eliberam camera si plecam inapoi spre Nieder Olm. In drumul de intoarcere mai trecem o data pe "strada rosie", care s-a trezit intre timp. Chiar si cafeneaua artistilor e deschisa...

Cerul este senin, vremea tine cu noi. Si au avut loc in gentile laterale si pantalonii grosi. :D

La ora 16:07 suntem undeva la jumatatea drumului.

Ajungem inapoi in oraselul german la asfintit. Incerc sa surprind apusul superb...dar mi-e imposibil...zidurile antifonice/deluletele/copacii nu imi dau voie sa vad nimic in afara de drum mai mult de 2-3 secunde...cred ca la partea asta nu s-au gandit nemtii. :P

Detalii financiare (in euro):

Benzina 99

Mancare 57

Autostrada Franta 32

Genti de motocicleta 60
Spray de lant 10

Cazare Paris 100 (doua nopti, doua persoane)
Hotel Libertel Montmartre Duperre
32 Rue Duperre, Paris, 75009
Telefon +33142815533

Suveniruri 42

Niciun comentariu: